Vägglöss är väldigt svårbekämpade när man väl drabbas.

Vägglöss är väldigt svårbekämpade när man väl drabbas.

Undvik objudna gäster från resan – Vägglöss sprids mest under semestern

2015-07-21

Vägglusen är ett fruktansvärt skadedjur som kan spridas som en löpeld under semestertider. Och när de väl angripit ditt hem kan de vara mycket svåra att bekämpa. Samtidigt utsätts ditt hus och dina grannar för risken att drabbas av egna kolonier.

Förekomsten av vägglöss har ökat i västvärlden under 2000-talet. En av anledningarna till detta är att vi har nya resvanor. Allt fler svenskar reser runt i världen och får med sig vägglöss i resväskan hem.

– Ju större turistattraktion, desto fler människor lockas dit. Och då procentuellt större chans att det finns vägglöss, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, till Sveriges Radio.

Han berättar vidare att skadedjuren kan sätta sig i kläder, men att de gillar tyngre textilier mest. Därför avråder han resenärer att använda väskor i tyg när de reser för att minska risken att få med sig vägglöss hem. Bättre alternativ är väskor i plast eller metall – något att tänka på när man packar inför semesterresan.

Oavsett man har en tygväska eller inte finns det några saker man kan göra för att minska riskerna.

Det första är att inte packa upp väskan i närheten av sängen i hotellrummet – det kan man lika gärna göra i badrummet.

Det andra är att döda eventuella vägglöss i väskan innan man tar in dem i hemmet. Detta kan man göra till exempel genom att lägga in väskan i ett torkskåp på 60 grader cirka en timme när man kommer hem. Har man en stor frys kan man också frysa väskan eller enskilda plagg innan man packar upp dem.

Så var försiktig med objudna gäster från semesterresan, och du kan hjälpa till att skydda Sverige mot en epidemi.