Trafiken ökar under sommarmånaderna.

Trafiken ökar under sommarmånaderna.

Res försiktigt - 10 dödliga trafikolyckor i Sydsverige i sommar

2015-07-17

Att resa är en naturlig del av sommarsemestern. Det är rent av något nyttigt som kan göra dig till en bättre människa. Men att tumma på säkerheten i semesteryran kan ha dödliga konsekvenser.

Hittills har 10 dödsolyckor i trafiken rapporterats i Sydsverige i sommar.  I en artikel i expressen går representanter från Motormännen och Trafikverket ut med information om hur du undviker de farligaste trafiksituationerna.

De viktigaste råden de delar med sig av är att undvika de farligaste vägarna, vägar utan mötesseparering med fartgränser på 80 – 100 km/h. Dessa har en nära fem gånger så stor risk för olyckor med dödlig utgång. Andra vägar man ska akta sig för är ojämna vägar och vägar med dålig standard.

För att minska risken på vägarna ger de också rådet att planera sin resväg i förtid, att starta resan i god tid och aldrig köra under stress, och viktigast av allt: kör aldrig fortare än fartgränsen. Trafikverkets statistik visar att mer än hälften av alla svenskar kör för fort, något som ökar risken för olycka dramatiskt.

Under resans gång är det viktigt att vara utvilad och ta regelbundna pauser. Anpassa alltid avståndet till andra bilar på vägen, så att du är omkring tre sekunder till fordonet framför dig. Slutligen, undvik att tala i mobil när du kör och lämna SMSandet tills du har parkerat bilen. SMS under körning har visat sig vara lika farligt, om inte farligare än att köra alkoholpåverkad.

Läs mer om detta på Expressen här: http://www.expressen.se/kvallsposten/10-dodsolyckor-pa-vagarna-i-sommar/