Ishotellet i Jukkasjärvi

Ishotellet i Jukkasjärvi

Prova på att bo i ett hotell helt gjort av is!

2014-07-24

Långt uppe i norra Sverige finns ett hotell som inte liknar någonting annat. Här finns nämligen det världskända ishotellet. Ishotellet uppe i Jukkasjärvi var faktiskt det allra första och största ishotellet som byggdes i hela världen. Själva orten Jukkasjärvi är faktiskt inte särskilt stor då det bara bor cirka 1100 människor här men faktiskt hela 1000 hundar.

Varje vinter ökar dock invånarantalet drastiskt då det kommer cirka 50.000 besöker från hela världen för att kunna ta del av den unika upplevelsen. Ishotellet är en fantastisk upplevelse i sin helhet då man ofta kan se norrskenet dansa genom hotellets glaslika väggar.

Ishotellet sträcker sig över 5500 kvadratmeter och består av mer än 1000 ton ren is som blandas med över 30.000 ton ”snice” som helt enkelt är en blandning av både snö och is i sin konstruktion. Isen som används under hotellets byggnation som äger rum varje år tas till största del från den närliggande Torne-älven. När den årliga byggnationen startar brukar det oftast vara omkring 100 personer som är delaktiga i bygget. Omkring hälften av dessa är dessutom konstnärer som hyrts in för att kunna sätta sin touch på hotellets olika delar.

Det hela övergripande projektet med att hålla ishotellet vid liv är ett projekt som pågår under årets alla dagar. Mellan mars och april varje år samlar man ihop över 5000 ton is från Torne-älven och lagras sedan nedfruset under vår och sommar. Själva byggnationen brukar sedan köra igång I början av november och fortsätter under en stor del av december tills hotellet står klart. Hotellet står sedan öppet från att det är färdigbyggt fram till omkring mitten av april då hela byggnaden sakta smälter och rinner tillbaka ner i Torne-älven som den en gång kom ifrån. Hotell Kvarntorget i Uppsala brottas inte riktigt med samma problem men har trots allt ett stort antal gäster varje som kräver uppmärksamhet. Man har blivit tvungen att öppna fler hotell i Uppsala för att möta efterfrågan. Något som inte är negativt, men förstås en utmaning för ett familjeföretag av den här storleken.

Det som är särskilt unikt med just det här hotellet är att det alltid ser annorlunda ut från år till år. Dels för att det givetvis måste byggas om varje säsong men också för att man hela tiden hyr in olika konstnärer för att kunna ge den här unika variationen. Så även om du är en hängiven gäst som besöker hotellet varje år så vet du aldrig vad som väntar dig när du kommer fram.