Ring ditt försäkringsbolag innan resan

Ring ditt försäkringsbolag innan resan

Har du inbyggd reseförsäkring i din boendeförsäkring?

2014-06-25

Med sommarens intåg kommer också en efterlängtad längre semesterperiod för många svenskar. En ledighet som för vissa även innebär utlandsresor till spännande kulturer, men vad ska man tänka på när det kommer till försäkring vid resor?

Inför semestern under sommaren bör man kontrollera vilken typ av försäkring man har. Det många missar är att en reseförsäkring ofta automatiskt ingår i din boendeförsäkring. När man bokar flygbiljetter eller paketresor blir man ofta erbjuden att även teckna en tilläggsförsäkring i samband med bokningen. Det är lätt att betala för denna typ av tjänst i onödan om man inte har koll på sin försäkringssituation. Har du en boendeförsäkring ska du kontakta ditt försäkringsbolag och höra om hemförsäkring har ett inbyggt reseskydd. Är det så att din hemförsäkring tryggar dig även i utlandet kommer ditt försäkringsbolag att stå för akut sjukvård i utlandet samt eventuell transport hem med speciellt ambulansflyg.

Något som också kan vara värt att kontrollera är hur länge din inbyggda reseförsäkring gäller när du befinner dig utomlands. Ofta gäller denna typ av reseförsäkring i upp till 45 dagar, ska du vara borta längre än så bör du därför förlänga reseförsäkringen. Många reseförsäkringar som ingår i boendeförsäkringar gäller i hela världen, men det finns undantag, passa på att fråga ditt försäkringsbolag om det finns några undantagsländer när du kontaktar dem. De flesta boende- och hemförsäkringar kan man komplettera med diverse tillägg, som avbeställningsskydd. När ditt försäkringsbolag skickar ut ditt aktuella försäkringsbrev brukar detta inkludera ett papper med ett så kallat servicekort eller resekort. Detta ska du ta med på resan och om olyckan är framme finns det användbar information på resekortet för akutvård, samt ett sjukintyg som den utländska doktorn ska fylla i.

När du är utomlands kan det vara bra att ha en så kallad hustomte som ser efter ditt hus om olyckan skulle vara framme. Skulle man glömma att stänga av vattnet på vintern finns det risk för att vattenledningar fryser och spricker. Detta kan medföra stora läckage som följd. Förhoppningsvis täcks detta av din försäkring, annars får du hitta en bra lösning själv. En relativt ny metod för dränering är elektroosmos som med hjälp av elektrisk laddning leder fukten ur väggen. Ett Svenskt företag som sysslar med detta är Källartorken.

Ett annat praktiskt kort är det Europeiska Sjukförsäkringskortet. Ska du resa inom EU garanterar detta platskort dig samma sjukvård som invånarna i det EU-land du befinner dig. Via försäkringskassan kan du beställa ett sjukförsäkringskort, vanligtvis får du kortet hemskickat inom tio dagar, så tänk på att ha lite framförhållning.