Bilden är lånad av <a href=Sörmlandskök" />

Bilden är lånad av Sörmlandskök

Häpnadsväckande molekylär gastronomi hittar vi i Indien

2014-09-17

Vasabladets bloggare Anna Graner förklarar molekylär gastronomi som en studie av de fysiska och kemiska processer som inträffar vid matlagning. Studien används sedan för att experimentera med konsistensen på maten med hjälp av tillsatsämnen. I Stockholm samsas restaurangen Esperanto som sysslar med molekylär gastronomi med den rådande mattrenden där allt ska vara äkta och rustikt.

I Indien är molekylär gastronomi mycket populärt. Mid Day-journalisten Nikshubha Garg publicerade nyligen en recension av en ny vegetarisk restaurang med det molekylära temat som, enligt hennes utsago, kan likställas med molekylär magi.

Den 3-stjärniga Michelin-restaurangen The Fat Duck är kända för sin experimentella matlagning.

Restaurangen Spice Klub serverar omtyckta indiska rätter vars smaker når snäppet högre med hjälp av molekylär gastronomi. Nikshubha Garg provade till exempel en chokladefterrätt kallad The Soap Cake (tvålkakan), vars bubbliga konsistens serverades på ett tvålfat. Nikshubha lägger stor vikt på matens unika konsistens vilket gör den molekylära gastronomin så unik. Kebaben smälte i munnen, yoghurten hade gjorts om till så kallade ”spheres” (en kaviarliknande form) och mat som annars kan kännas tung kändes lätt i magen efteråt.

För indier som köper likvärdig mat från någon av gatuförsäljarna tror Nikshubha Garg att det kan kännas omotiverat att betala mer för en version som förbättrats molekylär gastronomi. Som västerländsk turist känns det däremot nästan som ett måste att prova på fenomenet, som då hittas i Lower Parel, Mumbai.