Trapporna i Pailon del Diablo, Banos, Ecuador

Trapporna i Pailon del Diablo, Banos, Ecuador

4 otroliga trappor från hela världen

2014-05-21

Trappor har genom tiderna hjälpt mänskligheten nå höga höjder och se fantastiska vyer. Men på vissa platser är det trapporna själva som är en syn värd att se. Här är några otroliga trappor från runt om i världen.

Trapporna i Pailon del Diablo, Banos, Ecuador

En svindlande trappa belägen precis ovanför ett av världens mest berömda vattenfall i Sydamerika. Luftfuktigheten från vattenfallet gör stegen väldigt hala, och med den branta lutningen är det bäst att man håller i sig och går försiktigt.

Bro-trappa över Traversinertobel

Den här trappan är ingenting för höjdrädda. Den är belägen i Schweiz över en förrädisk ravin längs Hinterhein floden. Den byggdes av arkitekten Robert Maillart som är känd för sin broarkitektur. Den fördes upp efter att den repbro som tidigare fanns där förstördes. Trappan är omkring 56 meter lång, och har en höjdskillnad på 22 meter mellan sidorna.

Potemkintrapporna i Ukraina

Dessa enorma trappor hittar du i Odessa, i Ukraina. De leder vägen in i staden från havet, och ses som en symbol för staden. Den är byggd på ett sätt som ska skapa en optisk illusion, så att en person som står ovanför trapporna bara kan se landningarna, medan en person som står nedanför kan bara se trappstegen.  Trappan är 142 meter lång, 27 meter hög och har sammanlagt 192 trappsteg.

Trapporna till Himlaporten i Tianmenbergen

Tianmenbergen finns i nordvästra Hunanprovincen i Kina. För att nå till den så kallade Himlaporten så måste man göra en ordentlig resa. Först måste man åka med en linbana som lyfter en hundratals meter upp i luften, eller åka en lång resa med en buss som kör längs smala och förrädiska bergsvägar. Vid foten av berget måste man gå upp för de exakt 999 trappstegen för att nå upp till det naturliga valvet. Väl där upp finns ett tempel, en fantastisk utsikt och känslan av att man åstadkommit något fantastiskt.

I Sverige har vi kanske inga mästerverk. Men inspireras man av detta och vill skapa egna natursköna trappor i trädgården finns det inget som hindrar en. Flinta arbetar med konstbetong och har en mängd olika exempel och material som inspirerar. 

Lånade bilder:
http://amazeyeview.blogspot.se/2013/05/bridge-stair-at-traversinertobel.html
http://worldbeautifulplaces.com/pailon-del-diablo-banos-ecuador/#amazingplaces